BETA GLUKAN
Beta-Glukan, ekmek mayası hücre duvarından ekstrakte edilen basit bir polisakkarit’dir.
Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık sistemini aktive etmesinden dolayı yıllardır bağışıklık sistemi destekleyici olarak ün kazanmış tamamen doğal bir besin desteği olarak adlandırılmaktadır.
Ekmek mayasından (Saccharomyces cerevisiae) elde edilen bağışıklık sistemini güçlendiren doğal bir maddedir.
Bağışıklık sistemi için, etkinliği kanıtlanmış Beta Glukan 1,3/1,6 bağ yapısı olan Beta Glukandır.
Bağışıklık cevabını artırarak vücut savunma hücrelerinin patojenleri daha etkili şekilde yok etmesini sağlar,
Klinik çalışmalar, beta-(1.3/1.6)-glukan’ın makrofajlar ve nötropiller de dahil olmak üzere bağışıklık sisteminin kilit hücrelerini aktive ederek, bağışıklık yanıtı güçlendirdiğini; onları zararlı yabancı hücreleri tanıma ve yok etme konusunda daha hızlı davranmalarını sağladığını göstermiştir.
1987 yılında Tulane University’nden William Browder, 21 hastanın bir hafta boyunca her gün damardan beta glukan alması ile ilgili bir deney düzenledi. Araştırma sonuçları, bu hastalarda enfeksiyon oluşumunun en aza indirgenmiş olduğunu göstermekteydi.
Bağışıklık sistemimizi korumak amaçlı ilk harekete geçen makrofajlar üzerinde bulunan yüzeylere bağlanan ve bağışıklık sistemimizin desteklenmesine ek olarak alınan doğal içerikli bir besindir.
Primer (doğuştan), ve sekonder immün yetersizliği yaşamakta olan bireyler, büyük bir ölçüde enfeksiyon taşıma problemi yaşamaktadırlar. Bundan korunmanın en özel yolu da beta glukan kullanmaktır.
Beta-glukan, çeşitli nedenlere bağlı olarak vücudumuza sızmaya çalışan, virüs, bakteri, mantar ve parazitik gibi mikroorganizmaların girişini engellemektedir. Nedeni daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamızdır.
Enfeksiyonlara karşı vücut direncinin artmasını sağlar. Monositler, makrofajlar, granülositler ve doğal öldürücü hücreler sahip oldukları özel yüzey reseptörleri ile beta Gulene bağlanırlar. Ve bağlanma sonrası beta glukan bağışıklık sistemi uyarıcısı olarak göreve başlar.
Bağışıklık sistemini en özel şekilde düzenleyen Beta-glukan , 1,3/1,6 özelliği ile oldukça güçlü bir immünomodülatör olduğu bilinmektedir.
Beta-glukanın antitümör ve karsinogenezden korunma özelliklerine sahiptir.
Bağışıklık sistemimizi sadece uyarmakla kalmaz aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzenlenmesine de destek olur.
Beta-glukanın immünostimülatör (bağışıklık sistemi güçlendirici) etkisi, kanser hücre büyümesi, bakteriyel enfeksiyonun azaltılması ile sonuçlanabilir. Beta-glukanın bu bağışıklık düzenleme etkisi, makrofaj fagositozunu ayarlamada yer alan sitokinlerin makrofajlardan salınımını uyarma veya engelleme yeteneğiyle ilişkilidir.
Beta Glukan kim ne için kullanmalıdır?
• Gribal enfeksiyonlar ve soğuk algınlığına iyi gelir.
• Her türlü solunum yolu ekfeksiyonlarına iyi gelir.
• Devamı süregelen enfeksiyonları yok eder.
• Toplu alanlarda hızla yayılan enfeksiyonları önler.
• Stres dolu çalışma sonucu olumsuz etkileri ortadan kaldırır.
• Yoğun temponun (iş, sınav dönemi, seyahat) yarattığı stresin olumsuz sonuçlarını ortadan kalkmasına yardımcı olur.
• Düzensiz ve sağlıksız beslenenler kullanabilir.
• Ağız içi oluşan aft ve uçuklarda
IHLAMUR ÇİÇEĞİ
Tilia olarak bilinen ıhlamur ağacından yetişen ıhlamur, çiçekleri ve yaprakları kullanılarak çayı yapılan bir bitkidir. Çok hoş kokulu ve aromatik bir bitki olan ıhlamurun ağaç boyu 15 ile 25 metre kadar uzayabilir. Sarı ve beyaz renklerde çiçeklere sahip olan bitki bahar aylarında açar ve haziran ya da temmuz aylarında toplanılarak, özellikle öğlen güneşinde toplanılarak güneşte kurutulur.
Ihlamur, içerik açısından oldukça zengindir. C ve P vitamini, manganez, şeker, uçucu yağ, ossidaz, saponin, strol, reçine, müsilaj, glusid, flavon, tanen, farnesol, enzimler ve organik asitler içermektedir. Çok eski tarihlerden beri yetiştirilen ıhlamur, şifalı bitkiler arasında yer almaktadır.Hatta Yunan mitalojisinde tanrılara yalvaran Philyra’ nın ölümsüz olma isteği üzerine uzun ömürlü ıhlamur ağacına dönüştürüldüğüne inanırlarmış
Soğuk havalarda doğal koruyucudur.
Ihlamurda bulunan flavonoitler nedeniyle, ıhlamurun iltihap giderici ve ağrı kesici etkisi vardır. Ayrıca boğazı yumuşatır ve boğaz tahrişini engeller.
Soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklarda şikayetlerin azalmasına neden olur.
Vücut ısısını yükselterek, vücudun mikroplarla savaşmasını destekleyerek, bağışıklık sistemini güçlendirir.
Terletici özelliğinden dolayı ıhlamur çayı, ateş dürücü olarak da kullanılabilir.
Bağırsak sancılarını giderir ve kabızlığa iyi gelir.
Kan dolaşımını düzenler ve damar tıkanıklığını engeller.
Öksürük ve bronşite iyi gelir. İyi bir balgam söktürücüdür.
Ülkemizde ve daha birçok kültürde ıhlamur genel olarak grip nedeniyle ve yüksek ateşi düşürmek için kullanılmaktadır
Yüksek tansiyonu ve kolestrolü düşürücü etkisi vardır.
Kas kasılmalarında azaltıcı etkisi vardır.
İçeriği nedeniyle ıhlamur ,stresi azaltmada çok etkilidir. Endişeyi azalttığı içinde kalp ritmini düzenler.
Ihlamur antioksidan deposu olduğu için kanser oluşumlarını engeller.
ÇUHA ÇİÇEĞİ
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve metabolizmayı hızlandıran çuha çiçeği; vücuttaki bulunan fazla toksinlerin dışarı atılmasın da da etkilidir.
Çuha çiçeği içermiş olduğu mineral ve vitaminler sayesinde vücudun bağışıklığını her daim dengede tutmasına yardımcı olmaktadır.
İdrar ve balgam söktürmeye oldukça iyi gelir.
Yorgunluğu gidererek kişiyi daha iyi hissettirir.
Yaşlılık etkilerinin geciktirilmesinde faydası olan Çuha Çiçeği, aynı zamanda da romatizma ve eklem iltihabı ağrılarının da azaltılmasına katkılar sağlamaktadır.
KEKİK
Kekik sağlığımız için gerekli olan temel mineraller ve vitaminler ile doludur. Kekik potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, manganez ve selenyum açısından zengin bir kaynaktır. Bu bitki ayrıca B-kompleks vitaminleri, beta karoten, C vitamini, A vitamini, K vitamini, E vitamini ve folik asit gibi vitaminlerin kaynağıdır.
Kekik solunum sağlığını korur.
Kekik A vitamini ve beta-karoten gibi flavonoidler açısından zengindir.
Kekik Şiddetli Öksürükleri Yatıştırır
Mikropları temizleyici özelliği olduğu için cilt ve saç sağlığını korur, içilerek tüketildiğinde solunum yollarını ve sindirim sistemini bakteri, enfeksiyon ve mikroplardan arındırır.
Kekik; demir, manganez, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve selenyum bakımından zengindir. Kekik, 0.35 mg oranında, vitamin B6 ve piridoksin de içermektedir. Ayrıca, kekik yapısında, vitamin A, folik asit, benzoil peroksit ve betakaroten içermektedir.
Özellikle kekik yağı, %20 – 54 arasında timol içermektedir. Kekik bir antiseptiktir ve ağız temizliği için idealdir. Antibiyotik keşfedilmeden önce, kekik yağı ilaç olarak kullanılıyordu ve kekik, ayak tırnaklarındaki mantar tedavisinde kullanılıyordu. El temizliği için de kekik kullanılabilir. Ayrıca kekik , bronşlar için faydalıdır ve kekik akne temizliği için de ideal bir bitkidir.
Kekik, öksürük kesici özelliktedir. Ayrıca, bağışıklık sistemini destekleyicidir ve dezenfektan olarak oldukça etkilidir. Kekik; eklem iltihaplarında, karın ağrılarında, gastrit tedavisinde, bronşit, ishal, çocuklarda geceleri yatak ıslatma durumlarında etkili olurken aynı zamanda, bağırsak parazitlerinden kurtulmak için, gaz sıkıntıları için, cilt, ağız ve diş temizliği için de ideal bir besin kaynağıdır.
Kekik , grip, nezle ya da soğuk algınlığını hafifletmektedir ayrıca boğaz ağrısını da hafifletici etkiye sahiptir.
vitamin A ve vitamin C bakımından zengindir.
İçermiş olduğu çeşitli maddeler yardımı ile bağırsak sağlığını destekler ve antioksidan etkisi sayesinde bağırsakları temizlemeye yardımcı olur.
Kekik, kanserli hücre çoğalmasını engelleyici ve durdurucu etki gösterdiğinden, kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.
Solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelen kekik; astım, bronşit, şiddetli öksürük ve balgama iyi gelir. Bronşları rahatlatarak nefes alıp verişleri rahatlatır.
KEÇİ BOYNUZU ÖZÜ
Bağışıklığı güçlendiren keçiboynuzu sindirim sistemini destekleyen enzimler ve kimyasallar barındırır. A ve B2 vitaminlerini içeren keçiboynuzu, cilt ve göz sağlığını destekler. Yüksek tansiyonu ve kolesterolü düşürür, astım ve bronşit gibi akciğer rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletir ve yatıştırır