BALIK YAĞI
Omega-3 yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilemeyen esansiyel yağ asitleri olup vücudumuzun pek çok mekanizmasında önemli rol üstlenirler. Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin olan balık yağı, sağlık açısından oldukça önemli bir besin kaynağıdır.
Omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından zengin olan balık yağı, kalp ve beyin sağlığını desteklemektedir. Birçok faydası bulunan balık yağı, anti-iltihabik etki göstermektedir. Balık yağı, kanser riskini düşürmeye yardımcıdır ve depresyon, anksiyete, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu (AHDH), maküler dejenerasyon gibi sağlık problemlerinin de tedavisine destek vermektedir. Yüksek kolesterol, diyabet, eklem iltihabı, ülser gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olan balık yağı, bağışıklık sistemini güçlendirir.
EPA
EPA ağırlıklı bir beslenme modeli, vücuttaki iltihaplanmayı azaltabilir. Birçok çalışma, EPA ve DHA bakımından zengin olan balık yağının depresyon belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir. Bu bağlamda EPA’nın DHA’dan üstün olduğunu gösteren bazı kanıtlar da bulunmaktadır. Ayrıca bir çalışmada, EPA’nın menopoza giren kadınlarda yaşanan sıcak basması oranını azalttığı tespit edilmiştir .
DHA
DHA, vücudun önemli bir yapısal bileşenidir. Çocukların beyin gelişiminde ve yetişkinlerde beyin fonksiyonlarının sağlıklı işleyişinde hayati öneme sahiptir.
DHA eksikliği, öğrenme güçlüğü, DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu)ve bazı zihinsel bozukluklara yol açabilir. Yaşlılık döneminde DHA’da bir azalma olması durumunda Alzheimer riski artar .
Araştırmalara göre, DHA’nın Artrit, Yüksek Tansiyon, Tip 2 Diyabet, kalp hastalıkları ve bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri olduğu kanıtlanmıştır.
C VİT
Vücudun toksinlerden kurtulması ve korunması için büyük bir fayda sağlayan C vitamini, hücrelerin korunmasını gerçekleştirir. Aynı zamanda hücre yenilenmesini ve bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi için C vitamini takviyesi uzmanlar tarafından önerilir.
C vitamini özellikle kış mevsiminde soğuk algınlığından korunmak için çok faydalıdır. C vitamini içeren kış meyvelerini bol miktarda tüketmek gerekiyor.
KEKİK
Kekik sağlığımız için gerekli olan temel mineraller ve vitaminler ile doludur.
Potasyum, demir, magnezyum, kalsiyum, manganez ve selenyum açısından zengin bir kaynaktır.
Bu bitki ayrıca B-kompleks vitaminleri, beta karoten, C vitamini, A vitamini, K vitamini, E vitamini ve folik asit gibi vitaminlerin de kaynağıdır.
Soğuk algınlığı, öksürük, ateş, balgam gibi sorunları ortadan kaldırabilir. Bunun yanında bronşite iyi gelir, bronşları rahatlatıcı özelliği vardır.
Kısa sürede öksürüğün şiddetini azaltabilir. Aynı zamanda kekik etkili bir balgam söktürücüdür.
ÇİNKO
Çinko minerali, bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi sağlığı açısından ve bu sistemlerin işlevlerinin uygun şekilde yürütülmesinde etkili olan bir mineraldir.
Çinko vücuda çeşitli şekillerde fayda sağlar: hormon üretimi, gelişimi ve onarımı için yardımcı olur; Bağışıklığı geliştirir ve sindirimi kolaylaştırır. Çinko yararları aynı zamanda bir anti-inflamatuar ajan olarak hareket etme kabiliyetini içerir. Bu nedenle çinko, kanserle savaşmak veya kalp hastalığını yönetmek gibi birtakım yaygın, kronik hastalıklar için önemli terapötik faydalar sağlar.
Çoğunlukla vücudun en güçlü kaslarında bulunur ve özellikle beyaz ve kırmızı kan hücrelerinde, retina, deri, karaciğer, böbrekler, kemiklerde ve pankreasta yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Erkeklerde semen ve prostat bezi de önemli oranda çinko içerir.
Çinko mineralin faydaları anlatılanlarla sınırlı değildir. İnsan vücudunda, çinkonun normal çalışmasını gerektiren 300’den fazla farklı enzim vardır. Araştırmacılar, 3.000 proteinin (yaklaşık 100.000’den fazlası) hayati minerallere sahip olduğuna inanıyorlar.
SİNİRLİOT
Sinirli ot bronşit ve astım rahatsızlıklarına karşı iyi gelir, bağırsakları rahatlaması ve yumuşatması için de kullanılan bir bitkidir, sinirli ot damar tıkanıklığına karşı iyi gelir.
L-ARJİNİN
Vücudun doğal olarak üretemediği bir amino asittir, iltihapla mücadele eder bağışıklık fonksiyonunu arttırır, böbrek fonksiyonlarını geliştirir, zihinsel kapasiteyi geliştirir, soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olur.
DEMİR
Kemiklerin gelişmesini sağlar, cilt hastalıkların önünde büyük engeldir, sinir sisteminin dengesinin sürekliliğine yardımcıdır, kolon ve meme kanseri riskini azaltır, enfeksiyonların kontrol edilmesine yardımcı olur, kalsiyum emiliminde önemli ölçüde görev alır.
B6 VİT
B6 vitamininin tüm türevleri vücuttaki sayısız biyolojik fonksiyonlarda önemli rol oynar. Her gün vücut tarafından besinlerle ya da takviyelerle alınması gereken B6 vitamini özellikleri arasında kan akışı, enerji harcaması, hafıza ve hareket gibi vücut fonksiyonlarını düzenleyici etkisi sayılabilir. B6 vitamini eksikliğinde ciddi sağlık problemleri yaşanabilir.
Vücut enerjisinin düzenlenmesinde, ruh halinin iyileştirilmesinde ve konsantrasyonun güçlendirilmesinde önemli rol oynayan ve mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin ve norepinefrin hormonlarının üretiminde görevlidir. Özellikle davranış bozukluğu ve öğrenme güçlüğü olan çocuklarda B6 takviyelerinin yararlı olduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır
BAL
Antiseptik ve anti bakteriyel özelliklere sahip olan balın faydaları oldukça fazladır. Enfeksiyonlarla savaşır ve mide sorunlarını tedavi eder.
Balın faydaları saymakla bitmez. Tatlı, lezzetli bir besindir ve sağlığa birçok faydası vardır. Çam balı, kestane balı gibi çeşitlere ayrılır. Bal üretimi bal arısının gelişimine bağlıdır. Avrupa’da en büyük üretim İspanya, Danimarka, Romanya ve Macaristan’ da yapılır. Bal arısı kolonilerinde düşüş yaşanıldığında bal üretimi de düşüşe uğrar. Bal arıları, sadece bal üretmekle yetinmez. Aynı zamanda tarla mahsulleri için polen taşıyıcı olarak görev alır.
Bal, diyabeti yönetir ve kolesterol seviyesini kontrol eder. Enerjinin atmasına yardımcı olan bal, bal arılarının salgıladığı enzimle birleşen, bal peteği hücrelerindeki nemi azaltarak konsantre olan ve çiçek nektarından yapılmış tatlı bir besindir. Balın faydalarına katkı sağlayan en önemli özelliği içerdiği vitaminler ve minarelerdir. Balın içeriğinde C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri, kalsiyum, fosfat, sodyum, demir, magnezyum, potasyum, klorür bulunur.
D VİT
Kemiklerin gelişmesini sağlar, cilt hastalıkların önünde büyük engeldir, sinir sisteminin dengesinin sürekliliğine yardımcıdır, kolon ve meme kanseri riskini azaltır, enfeksiyonların kontrol edilmesine yardımcı olur, kalsiyum emiliminde önemli ölçüde görev alır.
B12 VİT
B12 vitamini hücre yaşlanmasının önüne geçer, sinir hücrelerini onarır, kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur, B12 vitamini aynı zamanda karbonhidratları enerjiye çevirir, yağı azaltır, sağlıklı saç, cilt ve tırnak için temel ihtiyaçtır.

